Zirai Mücadele / Zararlılar

Kaliteli sofralık zeytin ve zeytin­yağı elde etmenin diğer bir adımı da hastalık ve zararlılarla mücadeledir.
Tüm sert çekirdekli meyve ağaçla­rında olduğu gibi, zeytin ağaçlarına da yılda bir kere, Şubat ayında (sürgün vermeden önce) bordo bulamacı (göktaş) atılmasını tavsiye ederiz.
Bu işlem zeytin ağcının hastalık ve zararlılara karşı direncini arttırırken aynı zamanda halkalı leke ve dal kanseriyle mücadele yöntemidir.

ZARARLILAR
Zeytin ağacının çok zararlısı vardır. Bunlardan en önemlileri aşağıdaki gibidir.

1)Zeytin Sineği (Bactrocera Olea)
Zeytinsineği, zeytin tarımında en çok ekonomik kayıba yol açan zararlıdır. Önce iri parlak ve yağ­lanmaya başlamış meyvelere yu­murtasını bırakır. Burada gelişen küçük kurtçuk(larva) gelişme süresince meyve etini yiyerek beslenir.
Böylece meyvenin çürüyerek dö külmesine, ürün miktarının dolayısıyla yağ miktarının azalmasına, depolama­da asitlik oranının artmasına, vuruklu danelerde sofralık kalitesinin düşmesine sebep olur.

2)Zeytin Kabuklu ve Pamuklu Biti(Parlatoria Oleae - Euphyllura Olivina)
Zararlarını, zeytin dal, sürgün, yaprak, çiçek ve meyvelerde meydana getirirler. Bitki özsuyunu emerek, beslenmeyi engeller, ağacı zayıflatır. Çiçek tomurcuk oluşumunu azaltır, yine çiçek ve meyve dökümüne sebep olarak ürün kaybına yol açar.

3) Zeytin Güvesi (Prays Olea)
Yumurtadan çıkan Zeytin sineği kurtçuğu (larva), çiçek zararını, çiçek salkımlarını yiyerek, tomurcukları yok ederek yapar. Meyve zararını, meyve, karabiber büyüklüğüne geldiğinde, larvalar meyve sapı dibinden girerek, sapını yok eder. Bu meyve dökümüne sebep olur. Hatta buna "karabiber dökümü" denir.

Yaprak zararını, yaprakların üst yüzeyine bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar, taze sürgün uçlarını, yaprakları yiyerek beslenir ve zararını verir.

Sonuç olarak her zararlı farklı şekillerde ÜRÜNÜMÜZE ORTAK olmaktadır.

Önlem olarak, zeytinliklerimizin bakımlarını (budama, gübreleme, sulama vs..) zamanında ve iyi yapmalıyız. Ağaçları sık sık kontrol edip, hastalık ve zararlıların tesbitinde ve kimyasal mücadelesinde deneyimli Ziraat Mühendislerinden yardım almalıyız.