1) Halkalı Leke Hastalığı
Yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklinde lekeler meydana gelir. Hastalıklı yapraklar, fotosentez ve diğer işlevlerini tam yapamadıkları için yaprak dökülür, çiçek ve meyve tutumu az olur.
Mücadele:
1.İlaçlama, %1.5'luk bordo-bulamacı ile ilkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yapılır.
2. İlaçlama, % 1'lik bordo bulamacı ile çiçek somakları belirginleşip, çiçekler açmadan hemen önce yapılır.
2) Zeytin Dal Kanseri
Zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Bu dallar işlevini tam yapamayarak, ağacın gelişimini durdurur.
Görüldüğü zaman bulaşık dallar kesilip, yakılmalıdır. Budama yapılırken, aletler sık sık dezenfekte edilmelidir. Bunun yanında Şubat sonunda % 2, Eylül sonunda %2 bordobulamacı uygulaması yapılabilir.
3) Verticillium Solgunluğu
Zeytin tarımının en önemli
sorunlarından biridir. Bu hastalığa sebep, toprakta uzun süre canlı kalabilen bir mantardır. Ağacın kökleri vasıtasıyla alınan mantar, iletim demetlerini çökertir. Tepe sürgününden başlayıp, dal, sürgün ve gövdede kurumaya yol açar. Hastalıklı daldaki yapraklar önce matlaşır sonra kah-verengileşip, uzunlamasına geriye doğru kıvrılır. Daldan kesit aldığımızda iletim demetlerini kahverengi görürüz.
Bulaşması salma ve karık usulü sulama, budama ve toprak işleme ekipmanları, yağmur ve rüzgarla hastalıklı yaprakların taşınması, konuk-çu bitkilerin ara ziraatinin yapılmasıdır.
Bu hastalığın şimdilik kimyasal bir mücadelesi yoktur. Fakat bulaşmayı önleyen bir dizi önlemler alabiliriz.
a) Açık kök yaralarından bulaşma olabileceğinden kesinlikle derin toprak işlemesi yapılmamalıdır.
b) Sulama eğer mümkünse tankerle yada damla sulama sistemi tercih edilmelidir.
c) Hastalığın görülmesi halinde, hastalıklı dal ve yapraklar hemen bahçeden uzaklaştırılıp yakılmalıdır. Budama yapılırken sık sık aletler çamaşır suyu veya ateşten geçirilerek dezenfekte edilmelidir.
d) Yeni kurulacak bahçelerde, öncesinde özellikle konukçu olan (Badem, Kayısı, Kiraz, Erik, Şeftali, Asma, Akçaağaç, At kestanesi, Karaağaç, Böğürtlen, Karpuz, Çilek, Pamuk, Bamya, Domates, Biber, Patlıcan, Patates, Ayçiçeği, ) çeşitlerin yoğun tarımı yapıldıysa, fidan dikilmeden önce 2-4 yıl arpa-buğday ekilmelidir. Mevcut olan zeytinliklerde de kesinlikle yukarıda sayılan bitkilerin ara tarımı yapılmamalıdır.!